Varför fattar inte folk!?


Okej, för det första, alla har rätt att göra som de vill, så länge man följer lagen. Typ. Vill någon ge sin ettåring coca-cola ur nappflaskan, så fine, gör det. (Men fundera inte över varför ungen har risiga tänder eller taskiga matvanor senare om det ges på regelbunden basis.) Är någon sugen på att låta ungen titta på tv hela dagarna, så visst. Tycker någon att det är lämpligt att låta barnet själva bestämma om de vill borsta tänderna eller inte, jamen kör på det då.

Men. När det kommer tills barns säkerhet är jag inte lika tillåtande och ickedömande. Jag kommer inte bara blunda och tänka "alla gör som de själva vill" när man äventyrar sitt barns säkerhet. Jag vet att många gör det av ren okunskap, man gör det man tror är bäst. Man lyssnar för mycket på andra utan att ha vettiga källor på påståenden som man tar till sig.

Barn i bil är en viktig sak. Det är ALDRIG okej att låta ett barn åka i ett skydd som inte är anpassat för dess ålder och storlek. Eller jo, i akuta lägen, urakut. Då är det okej att låta fyraåringen åka utan kudde, framåtvänd. Men att vända ungar för tidigt för att man är snål eller... Äh, jag har redan skrivit om det här en gång. En annan som hör till är att man inte lämnar sitt barn i bilen, annat än för att bära in en matkasse, springa in på Statoil för att köpa mjölk eller liknande, och då tar man med sig bilnyckeln. Det är bara idioter som lämnar sina barn i bilen för att handla, eller låter dem äta mellanmål ensamma i bilen.

Att utsätta sitt barn för diverse skrik-metoder för att få dem att sova är också, in my opinion, idiotiskt. Jag förstår att man kan vara sanslöst trött, helt slut och på gränsen till ett sammanbrott, men det FINNS andra sätt och metoder. Tass-metoden är en, och den har min bvc-sköterska börjat tipsa om, efter min rekommendation. När vi är inne på sovandet så finns det också en sak som folk inte tänker på, SÄNK SÄNGBOTTEN för sjutton! Innan barnet kan ställa sig upp ska botten sänkas, jag förstår inte varför folk inte tänker på det? Eller är det spännande att gambla med ungens välmående? Plötsligt kan barnet resa sig och tippa över kanten. Jag har begåvats med en våghalsig liten älskling så jag kanske tänker extra på det.

Alltid en hand på barnet är en jävligt bra regel, även när de är spädisar, helt nyfödda utan förmågan att kunna förflytta sig. Men det är en vana som är bra att lägga redan från början. På barnakuten på Astrid Lindgrens sjukhus får de dagligen in barn som ramlat ner från skötbordet, för att folk inte fattar.

Man lämnar inte sitt barn som badar, barn drunknar tyst, utan ett ljud. Halkmatta i badkaret, eller badstol är, enligt mig, ett måste.

Ett barn i matstol lämnar man inte heller, om man inte har spänt fast det. Och då ska ungen sitta fast så att det inte kan resa sig.

När man cyklar har man hjälm. Punkt.

Det här är såna grejer som jag aldrig kommer vika mig på. Jag är inte en hysterisk mamma som lindar in min unge i bubbelplast och nojar för minsta lilla, tvärtom faktiskt. Leon får prova på det mesta, klättra i trappor, provsmaka stenar och undersöka vattenpölar. Han ramlar och slår sig, han har bulor och blåmärken lite överallt, men det är så man lär sig. Naturligtvis får han inte göra illa någon annan, eller något djur, men skulle han göra det blir jag glad om den andra (eller ja, oftast den andras förälder...) eller djuret säger ifrån. Det tar bättre än om mamma ska tjata. Vill någon låta Leon smaka lite glass eller bulle, var så god. Att farmor bjuder på saft när han är där är helt okej, lite socker dör man inte av, och att vara hos farmor och farfar ska vara lite speciellt.

Som sagt, jag tror att de allra flesta gör "fel" på grund av ren okunskap, men det finns kunskap att hämta! Jag önskar att bvc kunde ha det här med säkerhet i bil, i hemmet och på sjön (och överallt annars) som punkt, likaväl som man mäter och väger och vaccinerar. Det är skrämmande många som inte vet hur man "hanterar" ett babyskydd, alltså hur man spänner åt och ställer in selen eller hur man hanterar den rent praktiskt (inga hårda stötar, inga tapp i golvet eller in och ut från kalla bilar etc...).

Så, kom igen, det finns faktiskt kunskap att hämta, man måste bara orka lyfta på arslet och göra det! ;)
Allmänt | | En kommentar |

Buzz!

Hm, jag är ju såndär Buzzador, jag testar alltså nya produkter och pratar med andra om de produkter jag provar. Just nu är jag med i en kampanj för Lovefilm.se, man hyr filmer rakt hem i brevlådan, inga förseningsavgifter och man får ha filmerna hemma så länge man vill.

Personligen tycker jag det funkar skitbra, vi hyr film lite då och då, men det blir lite stressande att veta att man har en film som ska lämnas tillbaka dagen efter, särskilt om lille herrn skulle få för sig att trassla på kvällen. Känns bättre att ha filmen hemma och sen kunna titta när man vill och hinner. Jag var skeptisk till att det verkligen skulle fungera smidigt, men vad sjutton, man fyller i på deras hemsida vilka filmer man vill se, och när man skickat tillbaka de första filmerna så tar det bara några dagar så kommer nästa i lådan. Jag trodde det skulle dröja längre.

Men i vilket fall, jag har presentkort att ge bort, med samma erbjudande som jag fått, gratis testperiod i två månader. Vad säger ni? Sögna? :) Ni har till på söndag på er! ;)


Allmänt | | Kommentera |

Jag vill.


Jag vill blogga. Jag har massor att skriva om, men jag är rädd att det tolkas på fel sätt.

Det var syjunta i kväll, som vanligt var det kloka ord som sades. Jag tror att vi skulle kunna styra världen om vi bara gav oss fan på det. ;)

Men jag är trött. Jag är innerligt trött på saker som pågår, på saker som inte pågår, och på saker som borde pågå. Jag vill ha ett annat jobb, och jag vill bara få ordning på allt. Jag vill vara balanserad och pigg, och jag vill vara en bra mamma till Leon. Jag vill inte bli irriterad när han röjer loss totalt i lägenheten och river ner allt, och jag vill få bättre struktur på dagarna. I morgon ska vi gå till Färsna med Öppna Förskolan, alltid något.

Jag har avslutat en epok i mitt liv, det känns faktiskt lite sorgligt, av nostalgiska skäl. Jag växte massor under den perioden, det var en enormt viktig del i mitt liv. Utan den hade jag inte varit den jag är idag, och därför känns det lite ledsamt.

Tror jag avslutar här.
Allmänt | | Kommentera |
Upp