Att glädjas.


I söndags kom hon så äntligen. Hon är inte min, men ändå är hon världens finaste lilla bebis. Jag kände på mig att det var på gång, men ja, är man mer än en vecka sen så bör det ju rimligtvis vara på gång då. ;) När sms:et kom så började jag le, och leendet och känslan satt kvar hela kvällen, natten och dagen efter. Nu längtar jag efter att få träffa den lilla prinsessan.

Men jag ser samma grej varje gång någon får barn. Någon bara måste vara först på facebook att gratulera. Vad fan är det med den grejen!? Om jag får ett sms från någon som fått barn så skickar jag tillbaka och gratulerar. Vill jag skicka ett länk med en film eller nåt så skickar jag den via mail. Om jag gratulerat via sms så skriver jag inte "Grattis!" på facebook också. Jag ser inte vitsen med det, och när andra gör så så upplever jag det bara som att denna person vill glänsa och vara först. Tror inte jag är ensam om att göra den tolkningen heller. Jag känner att när jag får ett sms om att det anlänt en alldeles ny liten människa till jorden så är det ämnat till mig, och de andra som fått sms. Inte till alla på facebook. Som tekniken ser ut nu så går det lika snabbt att lägga ut en uppdatering på fejjan om att bebisen är född som det gör att skicka ett sms, så jag tror verkligen att föräldrarna talar om för alla andra när de är redo för det. Tänk om allt faktiskt inte gått som det ska? Tänk om föräldrarna helt enkelt vill vänta med att berätta? Jag tycker det är oförskämt, faktiskt. Och jag blir besviken.

När Leon föddes så lade jag ut en bild på honom ganska snart sen han var född, men trots det så hade grattismeddelanden redan börjat hamna på loggen. Min syster sms:ade och frågade om hon fick "outa på fejjan", vilket jag inte ville förrän vi hade berättat för alla i släkten och de närmaste vännerna. Jag ville inte att någon skulle läsa på facebook och känna att vi inte hört av oss till den personen först. Kanske töntigt, men jag vill berätta personligen för de jag vill, innan jag berättar för "den stora massan". Att då få först ett grattis-sms och sen ett inlägg på facebook, det gör mig ledsen. Och detta händer ta mig fan varenda gång någon i bekantskapskretsen får barn! Det är INTE upp till andra att offentliggöra MIN lycka och glädje. Det är lika illa om någon gratulerar till en graviditet på ett offentligt forum, innan de blivande föräldrarna gjort det. Jag blir vansinnig på sånt, varför måste man göra så?

Nåja. Jag hoppas verkligen att folk börjar ta sitt förnuft till fånga tills det är dags för nästa bebis att födas. Gratulera via sms eller mail, om föräldrarna inte lagt ut något publikt, vad fan!

Men jag är glad. Glad åt fina lilla I som ÄNTLIGEN är här! Åt att Leon är på så strålande humör allt som oftast. Åt att vi äntligen fått lite ordning hemma, även om det just nu ligger saker över allt för tillfället, eftersom vi organiserar om förrådet lite.

I morgon är det ridlektion igen, och förhoppningsvis kommer RB och kollar upp hålet i badrummet också. :)
Gnäll | | 4 kommentarer |

Åh!


Vissa dagar är bättre än andra. Idag är en sån dag, jag är skitglad! :D
Allmänt | | En kommentar |

Blåbär.


Borde göra blogg.se till min startsida, då kanske jag uppdaterar lite oftare? ;)

Idag har vi varit i blåbärsskogen hos mamma. Sammanlagt fick vi ihop ungefär 3 kilo blåbär på ett par timmar, Leon var med och kröp på stigen i sina nya överdragsbyxor. Vi kokade sylt på två kilo, det andra kilot tog lillebror hem för att frysa in. En mysig, men lång dag!

Efter att jag själv fick barn så har jag börjat tänka och reflektera mer och mer över det här med säkerhet för våra små älsklingar. För mig är det fullständigt självklart att man köper en barnvagn som fått bra betyg i tester (och då gärna oberoende tester förstås) och inte bara går efter pris och utseende. Det finns inga vagnar som är helt säkra, men man får välja en som är så säker som möjligt. Det finns många, jag lovar! Naturligtvis måste vagnen passa en själv också, ens behov och önskningar och såklart ekonomin. Det finns massor med begagnade vagnar att köpa, och det är ju smart att göra det, eftersom man sparar en hel del pengar. Nackdelen är att man inte får någon garanti på vagnen, men oftast behöver man ju inte använda sig av den heller. :)

Något som jag tycker är ännu viktigare än en säker vagn är dock hur vi transporterar våra barn i bilen. Det finns tre olika stolar som man använder sig av.

Nummer 1 - babyskyddet. Ett babyskydd har en livslängd på 5-7 år, sen ska det kasseras. Inte användas som extrastol eller för kortare sträckor eller säljas, det ska kasseras. Bas eller inte är en smaksak, man har dock sett att det är mindre troligt att man monterar stolen fel om man har en bältad bas. Isofix är ju ett enkelt sätt att montera stolen på, men det finns inte i alla bilar. Babyskyddet använder man från att bebisen är nykläckt, såklart, till dess att barnet kan sitta självt, eller vikt- och längdgränsen är överskriden. Huvudet på barnet får inte sticka upp en millimeter över ryggstödet, och sjävklart får inte maxvikten överskridas. Många använder dock babyskyddet längre än nödvändigt, för att det bekvämt att bära runt på. Ja, det är lätt att bära på och det är smidigt, men en bakåtvänd bilbarnstol är mycket säkrare för barnet! Så snart barnet kan sitta ska man byta! Använd inte babyskyddet för länge, och snåla inte när ni köper nästa stol, om man köper begagnat är det sjukt viktigt att veta vem man köper av, och att man kan lita på att stolen inte är krockad. Det många inte tänker på, eller vet, är att det faktiskt räcker med att man tappar stolen i golvet för att den ska skadas och ge ett sämre skydd vid en krock. Även om barnet inte suttit i stolen när man krockar ska stolen kasseras. Man får ut en ny på försäkringen.

Nummer 2 - en bakåtvänd bilstol. Ta med bilen och barnet till en butik som säljer dessa stolar och prova! Det är det enda sättet att veta om stolen passar i bilen och om den passar till barnet. Köp helt inte en stol som man kan använda åt båda hållen, den funkar bra bakåtvänd, men när man vänder den blir den för klumpig och ger inte tillräckligt bra skydd. Dessutom brukar viktgränsen för bakåtvänt åkande vara för låg, 18 kilo. Vi har en Britax Hi-way som vi är nöjda med, den är godkänd upp till 25 kilo och tar liten plats i bilen. Det är viktigt att man monterar den rätt, är man det minsta osäker ska man vända sig till någon som är duktig, jag kan rekommendera Babyproffsen i Norrtälje! Stolen är urvuxen när överkanten på öronen når ryggstödets slut, eller när maxvikten är uppnådd, inte när barnets ben är böjda.

Leon i vår Britax Hi-way, runt ett halvår gammal.Nummer 3 - en bältesstol med ryggstöd. Den kan användas från 15 kilo, eller när barnet är 4-5 år. Det är noga att bältet hamnar rätt, om det inte gör det bör barnet åka bakåtvänt ett tag till. Många vänder sina barn alldeles för tidigt, och det är för jäkligt!

Självklart är det viktigt att man ALDRIG sätter ett barn på ett säte som har en aktiv airbag! Nyckel- eller knappavstängning är lika säkert som att man tar bort hela airbagen. Det finns ett känt fall där en avstängd krockkudde löst ut, och det visade sig att verkstaden monterat bort fel krockkudde... Enligt lag ska alla barn under 135 centimeter färdas i en godkänd och anpassad stol. Kolla NTF's hemsida för mer information!Sådär. Nu har jag öst ur mig lite sånt som jag tycker är så sjukt viktigt. Läs, begrunda och se till att era barn åker säkert i bilen!

Allmänt | | Kommentera |
Upp